Kunstgebit-kliksysteem

Een kunstgebit-kliksysteem is een systeem waarmee het kunstgebit houvast krijgt aan de implantaten. Hoe meer houvast, hoe beter, mits u nog in staat bent om het gebit met niet al te veel kracht uit de mond te halen. Het ene kunstgebit kliksysteem is niet het andere.

Er bestaan kliksystemen met drukknopjes, met magneten of met een metalen hekje (steg). Elk systeem kan gebruikt worden in zowel de onderkaak als in de bovenkaak. In de onderkaak wordt verreweg het vaakst een kliksysteem gemaakt, in het gebied vooraan in de kaak. Maar ook in de bovenkaak kan elk kunstgebit kliksysteem gemaakt worden.

Kunstgebit-kliksysteem met drukknopjes

Een kunstgebit-kliksysteem met een drukknop-systeem heeft een soort bolletje wat op het implantaat wordt vastgezet. Dit kan vast geklikt worden in het kunstgebit. Het voordeel van drukknopjes is dat ze redelijk makkelijk schoon te houden zijn. Het nadeel is dat ze iets minder vast zitten dan een stegconstructie. Dit kunstgebit-kliksysteem is vrij klein. Bij sommige mensen is er heel weinig ruimte in de mond en in die gevallen zijn drukknopjes ideaal.

Kunstgebit kliksysteem met stegconstructie

Een stegconstructie is een metalen staafje dat de implantaten onderling verbindt en vast in de mond zit. In de prothese zit een ruiter welke op de steg vast gezet kan worden. Dit kunstgebit kliksysteem is wat groter, dus er moet wel ruimte zijn in de mond. Meestal is dit geen probleem aangezien de meeste klikgebitten gemaakt worden juist als de kaak erg geslonken is. Het nadeel is dat een steg wat lastiger te poetsen is.